OmamahO MAMAH VSE NAJBOLJŠE
Avtor: Sanja Pilić
Št. str.: 124
Format : mehka vezava
ISBN: 9789616181983
Velikost: 13 x 20

Redna cena: 21,90 eur

Knjiga je doslej našla veliko bralcev, doživela je več ponatisov in radi jo berejo mame, očetje in mladi.

Očitno jim ima kaj povedati: o družini, medsebojnih odnosih, ljubezni, vrednotah, družbi, ustvarjanju in zapleteni dinamiki pisateljskega ustvarjalnega procesa.

Na prvi pogled je to družinska zgodba sodobnega časa, ko živimo hitro, in se odnosi v družini spreminjajo. Pisateljica je vse to upoštevala, predrugačila pa je predvsem podobo mame. Ta je v svetovni literaturi največkrat opisana kot trpeča junakinja, ki se žrtvuje za svoje otroke. Šele v post moderni literaturi dobi značilnosti povprečne ženske.

Sanja Pilić je podrla kliše, mama je naenkrat videti taka, kot so mame v resničnem življenju, z napakami in dobrimi lastnostmi.

Končno beremo roman o mami, ki je iz »mesa in krvi«. Dovoli si imeti svoje želje, pravico na slab dan, na to, da je včasih malo zamišljena, raztresena, odsotna, slabe volje, depresivna. Toda vedno je simpatična. Neizmerno ljubi svoja otroka in moža. In se bori zanje. Ima pa tudi svoje sanje, hoče se uveljaviti, biti ustvarjalna, napisati knjigo.

Avtorica je vse spremenila: trpečo mater, nerazumevajočega očeta, problematične otroke … Vse je opisala drugače. Spontano, dobrohotno, razumevajoče in duhovito. Zna potolaži preveč zaposlene mame in očete, ki jih preganja slaba vest, ker imajo premalo časa za svoje otroke. Mladim bralcem pa pomaga boljše razumeti starše. In predvsem verjame v povezanost družine.

 

O avtorici:  doslej napisala 27 knjig za otroke in odrasle.

Za svoja dela je prejela več prestižnih nagrad: »Grigor Vitez« za roman 'O mamama sve najbolje', nagrade: »Ivana Brlić Mažuranić« (1995), »Mato  Lovrak« (2007), »Kiklop« (2011), Častno listino IBBY-ja (2008), mednarodno priznanje White Ravens (2011), več nagrad »Večernjega lista«. Po več njenih knjigah so nastale gledališke predstave v zagrebškem gledališču »Žar ptica«. Slovenska medija Radio Študent in revija Literatura sta ji leta 1990 podelila drugo nagrado za radijsko igro »O kome se to radi«.

Sanja Pilić je odlikovana z Redom Danice Hrvatske z likom Antuna Radića za posebne zasluge v prosveti in kulturi. Pravi, da ima rada Slovenijo, »ker kri ni voda.« Njena babica je bila znana in imenitna Slovenka, pisateljica in urednica Zofka Kveder. Njena mama je bila prav tako znana hrvaška pisateljica Sunčana Škrinjarić.